Ontdek onze concrete stappen naar een duurzamere toekomst

maandag 5 juni 2023
De opwarming van de aarde en de geleidelijke verdwijning van de biodiversiteit zetten iedereen ertoe aan zijn milieupraktijken in vraag te stellen en zich te richten op duurzamere oplossingen.  
 
 
 
Bedrijven vormen geen uitzondering op de regel. Als belangrijke speler in de ICT-sector schaalt de NRB-groep zijn initiatieven op om zijn milieu-impact te verminderen. De onderneming wil zijn energie-efficiëntie verbeteren en zijn CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen, met een doelstelling voor 2030: de uitstoot van broeikasgassen met 80% verminderen ten opzichte van 2015. 
 
Dit project krijgt al vorm, met een emissiereductie van 27% tegen 2021, ondanks de sterke groei van de IT-park. "Deze cijfers zijn belangrijk omdat ze de waarden van onze onderneming weergeven. De middelen die we inzetten zijn een investering waar we trots op zijn", zegt Emmanuelle Lhermitte, Directeur Quality & Risk bij NRB. 
 
De windturbine levert 36% van het elektriciteitsverbruik van NRB.
In Hauts-Sarts heeft NRB de eerste windturbine voor een bedrijvenpark geïnstalleerd, de grootste in Wallonië. Hij werd in mei 2022 in gebruik genomen en heeft al 4.274,56 MWh geproduceerd, waarvan 2.528 MWh rechtstreeks door het bedrijf werd verbruikt. Dit vertegenwoordigt 36% van het elektriciteitsverbruik van de onderneming in 2022. Deze cijfers zullen de komende jaren nog hoger uitvallen, aangezien de windturbine twaalf maanden in bedrijf zal zijn.
 
Bijna 1.000 zonnepanelen op daken
Sinds 2015 heeft NRB 940 zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van zijn vestiging in Herstal. Dankzij hun bijdrage verbruikt de onderneming in totaal 39% van de groene stroom die ze zelf produceert. "Al deze initiatieven garanderen ook de continuïteit van de bevoorrading", voegt Emmanuelle Lhermitte toe.
 
Datacenters bij de groenste van België
NRB host de data van talrijke Belgische en buitenlandse bedrijven. Deze centers verbruiken doorgaans bijzonder veel energie, die de koolstofvoetafdruk van een bedrijf de hoogte injagen. 
 
De NRB-groep heeft een aantal maatregelen genomen om zijn impact op het milieu te verminderen. In de eerste plaats door de bijdrage van windturbines en zonnepanelen, maar ook door warmterecuperatiesystemen en cold corridors. Deze nieuwste technologie voorkomt dat de koude lucht binnenin zich vermengt met de warme lucht van buitenaf. Slechts een beperkt aantal zones wordt gekoeld, wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert.
 
Windturbines, zonnepanelen, warmterecuperatie en cold corridors: de datacenters van de NRB-groep behoren tot de groenste van België. "Onze klanten besteden veel aandacht aan de maatregelen die wij nemen om het milieu te beschermen. Deze vereiste is vaak opgenomen in het lastenboek", vervolgt Emmanuelle Lhermitte.
 
ISO 14001-certificering, het volgende doel
In 2024 wil NRB de ISO 14001-certificering behalen die alle normen op het vlak van milieubeheer bundelt en moet de aanpak van organisaties in de strijd tegen de opwarming van de aarde harmoniseren. "Zo kunnen we aantonen dat we er in onze processen en activiteiten alles aan doen om onze impact op de buitenwereld te verminderen", besluit Emmanuelle Lhermitte.
 
 
 
Instance

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen