Geschiedenis

History of NRB

In 1986 wordt de GI (Groupement Informatique) opgericht als een gedeelde IT-entiteit door OMOB (vandaag Ethias) en drie Luikse nutsbedrijven: CILE, ALG en ALE (waarvan de laatste twee vandaag deel uitmaken van de Nethys groep).

In 1987 wordt de naamloze vennootschap NRB opgericht door dezelfde vier aandeelhouders die vervoegd worden door CCB (Crédit Communal de Belgique), Coditel en Electrabel. De doelstelling is om de stijgende informaticakosten te verminderen en de competenties van de medewerkers van de nieuwe maatschappij te benutten. In het begin beperkt de dienstverlening van NRB zich dus tot haar eigen aandeelhouders.

De GIEI (Groupement d’Intérêt Economique et Informatique) wordt in 1989 gevormd en vertrouwt het informaticabeheer van de Franse Gemeenschap van België en van het Waalse Gewest (nu Waals-Brussels Gewest) toe aan NRB. Vanaf 1995 worden de NRB installaties in Herstal gemoderniseerd en beveiligd en twee jaar later significant uitgebreid.

In 2005 breidt NRB haar diensten uit naar de parastatale en privé-instellingen.

In 2007 worden nieuwe gebouwen in Herstal toegevoegd en in 2010 wordt een derde Data Center geïnaugureerd. In dat zelfde jaar koopt NRB van Dexia (voortaan Belfius) de 51% aandelen die deze bezit van de holding ADINFO. Deze laatste overkoepelt drie informaticabedrijven die actief zijn in de lokale publieke sector: Cevi te Gent, Adehis te Namen en Logins te Mechelen.

In 2011 installeert NRB een nieuw disaster recovery center dankzij haar partnership met het WDC (Wallonia Data Center) dat gesitueerd is in Villers-le-Bouillet. Op die manier kan NRB haar klanten een complete architectuur bieden, met datacenters op meer dan 30 km van elkaar verwijderd. Datzelfde jaar richten NRB, Polymedis te Bergen, Partezis te Heverlee en Xtenso te Mechelen samen Xperthis op, de nieuwe informatica-marktleider voor de gezondheidszorgsector in België. NRB bezit 55% van de aandelen. Nog steeds in 2011 wordt NRB tevens als eerste en enige Belgisch bedrijf gecertificeerd als SAP Hosting Partner, wat toelaat om diensten op aanvraag aan te bieden voor SAP omgevingen.

In 2013 vervoegt Stesud, een bedrijf gespecialiseerd in oplossingen voor de lokale publieke sector, de NRB-Groep. Deze wordt gekocht door Adinfo om vervolgens gefusioneerd te worden met Adehis onder de naam Civadis. Terzelfdertijd vervult NRB haar rol als economische motor door te investeren in Afelio. Deze Luikse startup ontwerpt en ontwikkelt mobiele en web toepassingen.

In 2014 en 2015 zet de NRB-Groep haar groei voort via de overname van Ciges en Mims, twee ondernemingen die ICT oplossingen bieden voor de gezondheidssector. Deze twee entiteiten vormen samen met Xperthis voortaan de “Xperthis-Groep”, leider in informaticaoplossingen voor de gezondheidszorg. Nog steeds in 2015 koopt NRB 100% van de aandelen van het kapitaal van de Trasys-Groep.

In 2016 worden de activiteiten van Trasys volledig geïntegreerd in NRB.

In december 2016, besluit NRB om haar printshopactivititeiten te verkopen aan de IPEX Group, een gespecialiseerd bedrijf met printing als core business.

Vanaf 1 januari 2017 houden Trasys nv, Trasys Group nv en Trasys Technology nv juridisch op te bestaan aangezien zij gefusioneerd en geabsorbeerd werden in NRB nv. Trasys Luxemburg PSF blijft ongewijzigd en wordt een filiaal van NRB nv.

De activiteiten van de voormalige Trasys Groep die betrekking hebben op de Europese en internationale Organisaties worden voortaan ondergebracht in een Europees Economisch Samenwerkingsverband (EESV) met de naam ‘Trasys International’.

Op 2 januari 2018 wordt BelgiumDC, het nieuwe datacenter van de NRB Groep in Villers-le-Bouillet operationeel. Dit datacenter is het resultaat van een joint venture tussen NRB SA en de ETIX-groep. Deze laatste is gespecialiseerd in de bouw en exploitatie van ICT-infrastructuren over de hele wereld.

Op 29 januari 2018 tekent NRB een belangrijke overeenkomst met IBM om haar klanten de meest geavanceerde technologieën aan te bieden voor sterk geautomatiseerde en intelligente hybride clouddiensten. Dit slimme selfserviceplatform zal fungeren als een broker voor clouddiensten die de klant adviseert over de beste aanpak voor het beheer en de verwerking van zijn gegevens - hetzij on premisse (bij de klant), in de private cloud van NRB, in de publieke cloud of in een combinatie daarvan. Het platform wordt aangesloten op de publieke IBM cloud, Microsoft Azure en AWS. De extensie naar Google cloud is gepland.

In juni 2018 nemen Cevi en Logins, beiden filialen van de NRB Groep, elk 50% over van Siggis, een bedrijf dat actief is in de GIS (geografische informatiesystemen)-sector.

Begin juli 2018 kondigt NRB de overname aan van bvba UCON, een SAP-dienstverlener voor de nutssector. Deze gerichte overname past perfect in de strategie van NRB om de SAP-slagkracht van de groep te versterken door haar SAP-aanbod en -capaciteiten aan te vullen, meer bepaald op het vlak van SAP IS-U en FI-CA.

In 2020 heeft de NRB-groep een aantal gerichte acquisities gedaan: 

  • In februari nam NRB People & Technology over, een bedrijf in Waals-Brabant dat actief is in het adviseren en ondersteunen van bedrijfsprojecten door het mobiliseren van vaardigheden en expertise op het gebied van ICT.
  • Eind mei bundelen NRB en Computerland hun krachten. Het bedrijf, dat gevestigd is in Alleur in de Luikse regio, richt zich vooral op de middelgrote bedrijven in België en Luxemburg, waaraan het geïntegreerde oplossingen van Microsoft levert.
  • Vanaf juni hebben Infohos Solutions en Xperthis beslissen hun samenwerking te intensiveren om de Belgische ziekenhuizen nog beter te ondersteunen met het oog op de uitdagingen van de komende jaren. Nu zijn ze samengevoegd onder de naam Zorgi
  • In september is Prodata Systems toegetreden tot de NRB Group als specialist in cybersecurity, netwerkoplossingen en on-site datacenter management.
  • In oktober neemt NRB Group Trigone over, een specialist in beheer en onderhoud op afstand van mainframes en gedistribueerde systemen.
  • In oktober, Trasys International wordt Business Unit van NRB.

As of January 2021, the legal entity Ucon b.v. will be absorbed by NRB S.A

In hetzelfde jaar nam Cevi, een lid van de NRB-groep, softwarebedrijf SPD over, die uitgebreide oplossingen biedt voor notarissen.

De NRB-groep zet zijn beleid van gerichte overnames voort met de komst van Trigone, gevestigd in Parijs en gespecialiseerd in het beheer en onderhoud op afstand van mainframesystemen en gedistribueerde omgevingen.

Op 31 januari 2022 sluit Ink Consulting, een bedrijf gespecialiseerd in change management en Salesforce-implementatie, zich aan bij NRB. Dankzij deze overname kan de Groep haar strategische plan verder uitrollen en haar investering in Salesforce-technologie versterken.

Later dat jaar opende NRB een extra filiaal in Italië om de activiteiten van International Organisations van de Groep verder te ontwikkelen. In 2023 wordt nog een nieuw filiaal geopend, dit keer in Roemenië.

Op 31 mei 2023 treedt Win (netwerkoperator, datacenter en integrator van IT-oplossingen) toe tot NRB om de positie van beide bedrijven als belangrijke spelers in de Belgische ICT-wereld te versterken. Het complementaire karakter van de twee bedrijven betekent dat ze kunnen voldoen aan de behoeften van klanten die op zoek zijn naar lokale spelers om hun gegevens in België te beheren.

Cevi verwerft en absorbeert Abiware, gespecialiseerd in oplossingen voor hulpdiensten.

Meer info over onze entiteiten hier

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen