Omzet NRB Groep klimt met 29% naar 317 miljoen in 2016

vrijdag 2 juni 2017

De NRB Groep heeft in het boekjaar 2016 een omzet geboekt van 317 miljoen euro. Dat is 29% meer dan de 246 miljoen in 2015. De bedrijfswinst (ebit) van de Belgische informaticagroep bedroeg 5,57% van de inkomsten of 17,6 miljoen euro. De stijging van de omzet valt voornamelijk te verklaren door de overname van Trasys in oktober 2015.

Behalve uit de Belgische informaticadienstverlener NRB, die dit jaar zijn dertigste verjaardag viert, bestaat de NRB Groep uit vijf andere ICT-ondernemingen: Xperthis (software voor ziekenhuisbeheer en het elektronisch patiëntendossier), Civadis (ICT voor lokale overheden in Wallonië en Brussel), Cevi en Logins (ICT voor lokale overheden in Vlaanderen) en Afelio (gespecialiseerde ontwikkelaar van web- en mobiele applicaties). Bovendien is er het ‘Europees economisch samenwerkingsverband’ met de naam ‘Trasys International’, opgericht door NRB nv en Trasys Luxembourg PSF, dat zich richt tot Europese en internationale instellingen en bedrijven.

De NRB Groep, die meer dan 2.000 mensen tewerkstelt, boekte vorig jaar 33% van zijn inkomsten in de publieke en sociale sector, 28% in de financiële dienstenbranche, 16% bij internationale organisaties, 9% bij energie- en nutsbedrijven, 9% in de gezondheidssector en ten slotte 5% in de industrie.

Mijlpalen

In oktober 2016 ging Pascal Laffineur aan de slag als nieuwe CEO van de NRB Groep, in opvolging van Ulrich Penzkofer.

2016 was het jaar waarin de integratie van de Trasys Groep werd afgerond. In oktober 2015 nam de NRB Groep alle aandelen van de Trasys Groep over. In de loop van 2016 fuseerden de organisatiestructuren en oplossingen- en dienstenportfolio’s van de twee bedrijven. Door de integratie van Trasys breidde NRB zijn portfolio uit op het vlak van onshore- en nearshore-softwareontwikkeling en versterkte de marktpositie van NRB vooral in de industriesector en de internationale overheidsinstanties en bedrijven. Om de zakelijke continuïteit met die laatste te respecteren en te garanderen, werd ‘Trasys International’ in het leven geroepen.

De filialen van de NRB Groep moesten ook een aantal strategische uitdagingen het hoofd bieden. Xperthis fusioneerde met Ciges en Mims, twee bedrijven die respectievelijk eind 2014 en begin 2015 werden overgenomen en softwareoplossingen bieden voor ziekenhuizen en medische deskundigen. De Adinfo Groep, waar de filialen Cevi, Logins en Civadis toe behoren en die gespecialiseerde oplossingen en diensten biedt voor de lokale overheidsdiensten, zette sterk in op zijn ‘smart cities’-aanbod om de digitale transformatie van steden en gemeenten te begeleiden. In die context werd een participatie genomen in Letsgocity, een start-up die een mobiele applicatie heeft ontwikkeld die dienstdoet als unieke digitale interface tussen de burger en zijn gemeente.

In december 2016 verkocht NRB zijn printshopactiviteiten – die geen kernactiviteit vormden voor NRB als ICT-provider – aan de Ipex Groep, specialist in dat domein.

Op commercieel vlak ging het de NRB Groep voor de wind in 2016. NRB ondertekende contracten met onder meer ArcelorMittal, Cile, EDF Luminus, Engie, Ethias, FOD Financiën, GSK, Ores, Partena, Smals, SWDE, Thales en Vinçotte. Het grootste deel van de inkomsten van NRB is recurrent. De commerciële resultaten overstegen de prognoses.

NRB besliste bovendien in 2016 om, samen met de groep Etix Everywhere, te investeren in een nieuw datacenter, BelgiumDC, in Villers-le-Bouillet. De bouw is in maart 2017 gestart en als alles volgens plan verloopt, zal het in oktober operationeel zijn.

Het nieuwe datacenter is goed voor een investering van 4,2 miljoen euro. De plannen voor de site van BelgiumDC voorzien drie modules van 300 vierkante meter, die in fases worden afgewerkt. Het nieuwe datacenter zal via glasvezel verbonden zijn met de 1.500 vierkante meter datacenterruimte in Herstal, dertig kilometer verder, waar de hoofdzetel van NRB gevestigd is. Met BelgiumDC wil NRB ook verder inzetten op het aanbieden van zijn clouddiensten op maat en van ICT-platformen als dienst, zoals SAP (ERP), Big Data of zelfs smart city-omgevingen.

Annual Rapport downloaden

***

Over de NRB Groep

Met een geconsolideerde omzet van 317 miljoen euro en meer dan 2.000 medewerkers behoort de NRB Groep vandaag tot de top drie van de Belgische ICT-sector.

NRB helpt zijn klanten de troeven van ICT ten volle te benutten om hun processen te optimaliseren en te versnellen, om te innoveren en om hun business te laten groeien en te veranderen met het oog op een betere aansluiting bij de nieuwe digitale realiteit.

In die context biedt NRB een compleet gamma van diensten aan rond vier assen: consultancy-, software-, infrastructuur- & clouddiensten en managed staffing.

De consultancydiensten slaan niet alleen op het werk van IT- en businessconsultants die de klanten begeleiden doorheen hun (digitale) transformatie. Daarenboven is er ook een team van IT- en cybersecurity-specialisten dat hen bijstaat met het uittekenen en implementeren van de juiste policies (voor GDPR, security en andere standaarden) en ICT-oplossingen die de integriteit van hun organisatie, systemen en gegevens moeten waarborgen.

De softwarediensten omvatten de ontwikkeling van oplossingen op maat door teams in België en in een nearshore-centrum in Athene. De ontwikkelingsteams beheersen een breed gamma aan technologieën voor de ontwikkeling van mobiele en webapplicaties, maar ook van maatwerktoepassingen voor gedistribueerde of mainframeomgevingen. Naast maatwerk, werkt NRB ook met packages (ERP, BI, SCADA…) van grote softwarebedrijven (SAP, Microsoft, IBM, Cisco, Software AG…) die gecustomiseerd worden volgens de specifieke behoeften van de klant en zijn project. Specialisten staan bovendien in voor de implementatie, de integratie en het onderhoud van de geleverde softwareoplossingen.

NRB’s infrastructuur- en operationele beheersdiensten omvatten housing en hosting van mainframe-, AS400- en gedistribueerde systemen. NRB maakt daarvoor gebruik van zijn eigen datacenters verdeeld over twee geo-resiliënte sites in België, een infrastructuur die beantwoordt aan de vereisten van het Tier 3 + niveau zoals vastgelegd door het Uptime Institute.

Mede dankzij die infrastructuur kan NRB zijn klanten geïntegreerde hybride clouddiensten op maat aanbieden. NRB kan, ten behoeve van de klant, het beste halen uit drie IT-omgevingen: ‘on premise’ bij de klant, de NRB private cloud en de publieke cloud. NRB kan die waar nodig connecteren, integreren en beheren.

Tot slot biedt NRB managed staffing-diensten aan die erop gericht zijn om de beste profielen aan de beste prijs ter beschikking te stellen van de klanten in functie van hun noden.

NRB richt zich tot de belangrijkste sectoren van ons land: de publieke en sociale sector, de energie- en nutsbedrijven, banken en verzekeringen en de industrie, terwijl Trasys International – dat deel uitmaakt van NRB – zich toelegt op de Europese en internationale instellingen en bedrijven.

De andere filialen van de NRB Groep bieden gespecialiseerde sectorspecifieke oplossingen aan en dit ondersteund door de (schaal)voordelen en troeven van de Groep, zoals bv. de ICT-infrastructuur. Xperthis staat voor gespecialiseerde informaticaoplossingen voor de gezondheidssector. Cevi en Logins in Vlaanderen, en Civadis in Brussel en Wallonië, zijn dan weer gespecialiseerd in IT-producten en -diensten voor lokale overheidsdiensten.

Instance

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen