Door zich toe te leggen op Gaia-X, bouwt NRB aan Europese digitale soevereiniteit!

woensdag 3 augustus 2022

NRB heeft zich aangesloten bij het zeer ambitieuze Gaia-X-project. Dit initiatief ondersteunt de aanmaak van soevereine en gefedereerde dataruimten die op grote schaal kunnen worden ingezet, met inachtneming van Europese normen zoals gegevensbescherming. De ambitie van het project: een gezamenlijk Europees platform voor data-uitwisseling opzetten dat meer dan 10% van de wereldwijde data-economie vertegenwoordigt, vergeleken met de huidige 4%.

Gaia-X: een Europees kader voor security en vertrouwen

Het gaat er niet zozeer om een nieuw technologisch aanbod te ontwikkelen, maar om een ecosysteem op de schaal van de Europese Unie te creëren, rond nationale hubs, op basis van bestaande infrastructuren (clouds, opslag, rekencapaciteit, netwerk ...) en nieuwe benaderingen uit te werken op het gebied van interconnecties, beveiliging, enz. Dankzij dit federatieve model en de beveiligde interoperabiliteit zullen de bij Gaia-X betrokken leveranciers een ruimere toegang tot gegevens kunnen bieden.

NRB, een bedrijf dat resoluut naar de toekomst kijkt

Als leverancier van clouddiensten heeft NRB besloten deel te nemen aan het vijfjarenplan van Gaia-X (2021-2025) dat de oprichting van het uitwisselingsplatform beoogt. Het is een 'bottom-up'-plan dat begint met infrastructuur en automatisering, gevolgd door de ontwikkeling van 'data spaces' (groepering van data per sectoren) en, tot slot, AI om de creatie en ontwikkeling van het platform aan te pakken.

NRB is meer dan zomaar lid van Gaia-X. Het is op twee niveaus een drijvende kracht: 

  • Door deel te nemen aan het Structura-X proefproject samen met 28 cloud providers. Dit project moet het cloud-aanbod (infrastructuur en werking) compatibel maken met de Gaia-X-specificaties.
  • Door deel te nemen aan de Europese en Belgische werkgroepen, geleid door Agoria, de federatie van de technologische industrie, met de steun van de FOD Economie en de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA).

De proactieve deelname van NRB aan de totstandbrenging van dit ecosysteem zal bijdragen tot een Europa met veiligere en transparantere data. Ze legt ook de nadruk op zijn hybride cloud NECS 4-aanbod en positioneert zich bovenal als een "super IT-infrastructor", in overeenstemming met zijn strategisch plan 2021-2026.

 

Instance

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen