Bull Belux en NRB gaan nog nauwer samenwerken

dinsdag 22 februari 2011

Beide bedrijven hebben er al jaren samenwerking op zitten, maar intensifiëren hun partnership nu rond een aantal specifieke domeinen.

De samenwerking spitst zich met name toe op het vlak van cloud computing en mainframes. Bij cloud computing bevindt de capaciteit voor verwerking en opslag van gegevens zich niet per se op de site van de persoon die deze gegevens bewerkt. Voor de gebruiker doet de locatie van de gegevens er ook niet toe. Dit betekent echter niet dat de gebruiker zijn eisen met betrekking de veiligheid en continuïteit terugschroeft. In tegendeel: hij kan nu een beroep doen op professionele en ‘state of the art’ omgevingen waarvoor hij zelf – omwille van de schaal – nooit de middelen zou kunnen vrijmaken. Bovendien kan hij overstappen op een servicemodel waarbij hij enkel betaalt voor de gebruikte middelen. Een aantal gebruikers van Bull-mainframes kiest er bij de vernieuwing van zijn contract voor om de mainframe niet langer bij hen zelf te huisvesten, maar bij NRB. Voor Stad Charleroi is een dergelijke migratie vorig jaar afgerond. Ook het mainframe van het Waalse Gewest bevindt zich nu in het datacenter van NRB in Herstal. “Op die manier zorgen we voor een GCOS-cloud,” zegt CEO Saskia Van Uffelen van Bull Belux. “Voor de klanten wordt dit helemaal transparant. We stellen hen verwerkingscapaciteit ter beschikking als een dienst.” CEO Guy Uerlings van NRB vult aan: “NRB beschikt over de nodige technische competenties rond mainframes om dit waar te maken, en bovendien hebben we ons datacenter ervaring in het aanbieden van hosting-diensten.

Mainframe academy

“Kennis rond mainframes wordt schaars,” zegt Saskia Van Uffelen. Hoewel cloud computing er net voor zorgt dat de mainframe nieuwe kansen krijgt omwille van zijn voordelen inzake veiligheid, beschikbaarheid en beheerbaarheid, verdwijnt de kennis over mainframes, zowel bij de leveranciers als bij de klanten. Vandaag draaien nog een groot aantal toepassingen in een dergelijke ‘legacy’-omgeving die een heel specifieke kennis vereisen. “Daarom hebben NRB en Bull samen het concept uitgewerkt van de ‘Mainframe Academy’. Met deze Mainframe Academy willen we continuïteit bieden voor de bestaande toepassingen in een legacy-omgeving,” zegt Saskia Van Uffelen. “We zorgen voor continuïteit op het vlak van de exploitatie van de bestaande omgeving, het onderhoud van de bestaande toepassingen en op het vlak van de beschikbare en noodzakelijke competentie.” Daarbij wordt zowel gezorgd voor de continue opleiding van systeemarchitecten, systeemingenieurs, ontwikkelaars en operatoren als voor het poolen van de noodzakelijke technologie door de exploitatie van de bestaande omgeving en het hosten en onderhouden van de bestaande toepassingen en data. “De specialisten zijn beslagen in diverse mainframe besturingssystemen, programmeertalen en databases. Onze specialisten beheersen niet alleen GCOS, maar ook de besturingssystemen van IBM- en Siemens mainframes. Op die manier kunnen we een echte ‘mainframe cloud’ uitbaten,” zegt Guy Uerlings.

Zowel Bull als NRB staan traditioneel sterk in de overheidssector. “Dat is zeker een domein waar we gemeenschappelijke ervaring kunnen voorleggen,” zegt Guy Uerlings. “De overheid vormt een heel specifieke markt met een eigen cultuur en niet iedere leverancier doorgrondt die cultuur even goed als Bull en NRB. Het is een belangrijk voordeel dat we beiden al jaren deze markt bedienen.”

“Bull en NRB hebben al een lange gezamenlijke geschiedenis,” besluit Saskia Van Uffelen. De afgelopen twintig jaar hebben zowel NRB als Bull heel wat veranderingen ondergaan. Toch is onze goede relatie al die jaren blijven bestaan. Dat is zeldzaam in een markt als die van de IT, waar de partners van gisteren vaak de concurrenten van vandaag zijn.”

Over Bull, Architect of an Open World

Bull is een bedrijf in de informatietechnologie dat bedrijven en overheidsinstellingen helpt bij het optimaliseren van de architectuur, de werking en de financiële waarde van hun informatiesystemen en hun missiekritieke zakelijke activiteiten. Bull legt zich toe op open en veilige systemen en is het enige Europese bedrijf dat expertise biedt in alle sleutelelementen van de IT-waardeketen.

Over NRB

NRB behoort vandaag tot de grootste ICT-spelers in België. NRB werd midden jaren tachtig opgericht als IT-afdeling ‘between houses’ die diensten aan de eigen aandeelhouders verleende: de Ethias-groep en nutsbedrijven zoals ALG, CILE, Tecteo en meer recent ook Sibelga. Intussen heeft NRB een sterke positie verworven in de financiële sector, de publieke sector en de nutsbedrijven en wint het steeds meer terrein binnen de sociale en gezondheidssector. NRB biedt alle elementen van een totale ICT oplossing en staat in voor de volledige levenscyclus ervan. NRB draagt niet alleen zorg voor de ICT-infrastructuur van zijn klanten, hetzij ter plaatse of in het eigen datacenter van NRB. NRB ontwerpt, ontwikkelt, beheert en onderhoudt bovendien ook de architectuur en de applicaties (mainframe of open systemen). Dat laatste gaat om toepassingen voor de ondersteuning van core business processen in de nuts-, publieke en financiële sector, hetzij ontwikkeld op maat, hetzij door customisatie van ERP (SAP), ECM (Entreprise Content Management) of BI (Business Intelligence)-toepassingen. NRB is sinds 2004 ISO 9001 gecertificeerd voor het geheel van zijn activiteiten en werkt volgens algemeen erkende standaarden zoals ITIL, PMI en SDLC.

NRB stelt vandaag meer dan 600 mensen tewerk in zijn kantoren in Herstal, Naninne en Brussel. Vorig jaar werd een omzet van 130 miljoen euro gerealiseerd. NRB is bovendien een lokaal bedrijf en wenst dit ook zo te houden. Concreet betekent dit dat 100% van de aandelen in handen zijn van Belgische organisaties. Dit maakt van NRB de perfecte partner voor iedereen die op zoek is naar plaatselijke verankering. Meer informatie is beschikbaar op www.nrb.be.

Meerdere inlichtingen:

Bull:
Saskia Van Uffelen
CEO Bull Belux European Institutions Bull
Saskia.Van-Uffelen@bull.be
Tel. 0473 21 41 78

José Delameilleure
Bull Communications Department
communicationsdepartment@bull.be
Tel. 0473 93 83 24

NRB:
Daniel Eycken
Marketing Manager
Daniel.eycken@nrb.be
Tel. 04 249 70 45

URLs:
http://www.bull.be
http://www.nrb.be

Instance

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen