Outsourcing naar NRB versnelt mainframeloonmotor Partena

Het sociaal secretariaat Partena gebruikt een loonmotor die op mainframe draait voor de salarisberekening van meer dan 250.000 werknemers verspreid over 23.000 bedrijven. Partena besloot onlangs om de toepassing uit te besteden aan NRB. Door die migratie naar de mainframe-omgeving bij NRB versnellen de processen, zijn er beduidend minder kosten en hoeft Partena zich geen zorgen meer te maken over het disasterrecoveryplan. “We profiteren mee van de ervaring van een gespecialiseerd bedrijf en beschikken altijd over de laatste softwareversies’, zegt Philippe Picalausa, IT Infrastructure and Security Manager bij Partena. “We zijn eveneens verlost van de dagelijkse problemen die het onderhoud van een datacenter met zich meebrengt. We kunnen ons focussen op onze kerntaken.”

Philippe Picalausa 
Philippe Picalausa

Na opeenvolgende pensioneringen van zijn systeembeheerders haalde Partena via een externe partner de nodige expertise in huis om de mainframe te onderhouden en te beheren. Stilaan begon de machine te vertragen wanneer ze op volle kracht moest draaien. Door de jarenlange groei en upgrades van de loonmotor geraakte er ook steeds minder structuur in de code en in de configuratie van het besturingssysteem, waardoor er steeds chaos heerste bij de installatie van nieuwe toepassingen. Partena maakte gebruik van de migratie naar het datacenter van NRB om de systeemconfiguratie opnieuw meer structuur te geven.

Lage eenheidsprijs per MIPS

In het verleden beschikte Partena over een mainframe van 648 MIPS. Dit staat voor het aantal miljoenen bewerkingen die het toestel per seconde aankan. Philippe Picalausa: “We huren hetzelfde aantal MIPS bij NRB, maar hun machine heeft een potentiële capaciteit van liefst 20.000 MIPS. Die worden verdeeld onder verschillende klanten. We kunnen zo flink wat besparen op het gebied van licentiekosten. Want hoe groter de machine, hoe lager de eenheidsprijs per MIPS. Men betaalt voor de fysieke grootte van de machine. Door het schaalvoordeel dat NRB biedt, kunnen we flink besparen. Het was zelfs interessant om meteen te migreren hoewel onze mainframe bij Partena nog niet volledig afgeschreven was.”

Op piekmomenten gebruikt Partena meer rekenkracht. Philippe Picalausa: “NRB’s machine is zo krachtig dat de machine nooit overbelast geraakt zoals vroeger. Daardoor gebeuren de nachtelijke batches ook veel sneller en onze beheerders krijgen betere responstijden.”

Herstart binnen vier uur

NRB zorgt voor een continue replicatie van alle data en voor een disasterrecoveryplan. De downtime bij een disaster recovery bedroeg vroeger 48 uur. Dat was te lang. Een keer per jaar moest een team van een tot twee personen naar het externe datacenter om het DRP-plan te testen. “NRB heeft twee synchrone machines verspreid over twee verschillende locaties, waardoor we nu in vier uur kunnen herstarten”, zegt Philippe Picalausa. “De datacenters bij NRB zijn gespiegeld en de data worden constant gerepliceerd, zodat we een hoge beschikbaarheid en een snelle disasterrecovery hebben.”

Pragmatische werkwijze in Belgisch datacenter

Partena vroeg voor het project een offerte aan bij vier verschillende partijen. NRB diende het meest aantrekkelijke voorstel in. De outsourcing verloopt goed, onder meer omdat de partner van hetzelfde kaliber is als Partena. Dat NRB over eigen datacenters in België beschikt, was een belangrijk punt in het voordeel.

“Er is ook een culturele match tussen beide partijen. We pakken noden en problemen op dezelfde manier aan”, zegt Philippe Picalausa. “Sommige leveranciers zijn eerder geneigd om via vastgelegde procedures te werken. Wij verkiezen een pragmatische en dynamische manier van werken. NRB maakt die soepele werkwijze mogelijk. Tijdens de migratiefase bijvoorbeeld hebben we om technische en zakelijke redenen onze strategie moeten aanpassen. NRB stelt zich in dat opzicht zeer flexibel op, hoewel ze met hun planning moesten schuiven. Uiteindelijk hebben we zelfs een maand sneller dan voorzien het project kunnen afronden.”

Door de overschakeling naar gedeelde systemen moest Partena noodgedwongen een aantal processen standaardiseren. “Dat levert ons geen windeieren op. NRB heeft terug structuur gebracht in de systemen. Ze zijn nu veel bedrijfszekerder en meer betrouwbaar.”

Nieuw project op stapel

Partena’s klanten merken weinig van de verandering. Partena had al webtoepassingen ontwikkeld waar hun klanten alle nodige gegevens voor de loonberekening invoeren. Die front-end gebruikerstoepassingen voeden de mainframesystemen. Drie jaar geleden startte Partena een omvangrijk IT-project om de mainframetoepassing te moderniseren. “Het werd tijd dat we ook de green screen beheermodules voor onze eigen gebruikers vernieuwden”, besluit Picalausa.

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen