Servers koel... en het hoofd ook!

maandag 13 september 2010

Laten we niet te hard van stapel lopen: zwart en wit kunnen naast elkaar bestaan. Thierry Engels, Manager IT Facilities bij NRB, beschrijft de situatie.


Energiekosten zijn de voornaamste kosten van een datacenter. Maar zijn ze ook de voornaamste zorg van bedrijven? Is men zich hiervan bewust?

«Energie is niet de voornaamste zorg, maar bedrijven besteden er meer aandacht aan. Hoewel het nog altijd gebeurt dat servers op het einde van hun levenscyclus blijven aanstaan – voor het geval dat! De gedragsverandering gaat relatief traag omdat de post ‘energie’ vaak een zaak blijft van de algemene services. Een andere moeilijkheid is de leesbaarheid van de kosten. Het aandeel van de elektriciteitsfactuur, dat te wijten is aan het verbruik van het IT-materiaal, is vaak niet gescheiden van de infrastructuren van airconditioning en elektrische distributie die ze nodig hebben om te functioneren… Onze klanten zijn geïnteresseerd in de algemene kostenbeheersing, niet in het individueel verbruik per machine – deze kwestie houdt ons als hostingbedrijf eerder bezig. Wat wil zeggen dat we een belangrijke rol te spelen hebben: rekenen, analyseren en, vooral, anticiperen.»


Welke technieken gebruiken jullie en waarom? Kunnen we zeggen dat sommige ‘in’ zijn en andere ‘out’?

«We verwerpen geen enkele techniek. Geen enkele techniek is in wezen slecht omdat er altijd besparingen te realiseren zijn. En de meest gesofisticeerde technologieën zijn niet noodzakelijk de beste. Zo hebben we bijvoorbeeld gemerkt dat we minder verbruikten als we de koudegroepen besproeiden. Dat hebben we deze zomer gedaan, tijdens de warmste dagen van de hittegolf… Een tuinslang en sproeiers: dat is pas een minimuminvestering die vanaf de eerste dag rendabel is!»

«Sommige technieken daarentegen blijken contraproductief, omdat ze duur zijn. En andere zijn te gevoelig. We willen een derde datacenter bouwen; tijdens de onderzoeken hiervoor hebben we het idee van free cooling verworpen. Dit omdat het volgens onze analyses nog zwaktes vertoont op het vlak van statische elektriciteit en de filtering van stof – twee onoverkomelijke hinderpalen voor een datacenter! Ook de thermische route hebben we verworpen: het principe zelf van uitwisseling lucht – lucht waarbij geen bevroren water meer nodig is, lijkt ons nog niet matuur. Dit geldt ook voor het concept van het datacenter met hoge temperatuur: nog in het embryonaal stadium…»

«Laat ons niet vergeten dat beschikbaarheid het eerste objectief is voor onze klanten. We kunnen het ons niet toestaan om de rol van voorloper te gaan spelen… Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we deze deur sluiten. De vooruitgang kan snel gaan, en verrassend zijn. Zo kan je de energiekosten van het datacenter met 4% doen dalen als je de temperatuur met één graad verhoogt. Bij NRB zijn we erin geslaagd, door ons serverpark geleidelijk aan te vernieuwen, om de temperatuur met 3°C te doen stijgen sinds 2006!»

«We hebben er zelfs aan gedacht om de middelen te gebruiken van het ondergronds waterbekken onder de site. Dat had de PUE kunnen doen dalen. Maar alles in aanmerking genomen zou het niet erg milieuvriendelijk zijn geweest… Een andere denkpiste is de trigeneratie – productie van elektriciteit, koude en warmte. Kortom, er zijn ideeën genoeg. Maar we moeten ook het hoofd koel houden en de termijnen, kosten en vooral de risico’s evalueren!»

Hoe zit het met de virtualisatie?

«Door de verhouding tussen energieverbruik en beschikbaar vermogen in evenwicht te houden, biedt virtualisatie tegelijkertijd flexibiliteit, beschikbaarheid en een erg interessante TCO… De CPU-belasting van de meeste servers ligt onder de 20%; ze worden duidelijk te weinig gebruikt, terwijl hun verbruik constant blijft. Bij NRB bedienen we een gemutualiseerde productieboerderij, die bestaat uit 11 fysieke servers, waarmee we 305 servers kunnen consolideren. Zo hebben we het verbruik van 61 kWh naar 22 kWh per jaar gereduceerd. Dit is goed voor 35.000 EUR besparingen… alleen maar door aan één element te werken!»

Green tot alle prijs! Sommigen hebben het over de “dictatuur van de PUE”. En dan wijzen ze erop dat er te veel belang wordt gehecht aan deze evaluatie van het energierendement van een datacenter… Gaat u ervan uit dat het voortaan een bepalende en zelfs kritische factor is in de keuze van een dienstverlener van datacenters?

«Je kan om het even wat zeggen over de PUE! Wat je berekent in een optimale context – tijdens de winter, bijvoorbeeld, als het goed koud is en de nachten lang – heeft niks te maken met wat je op jaarbasis berekent. Het is een beetje zoals met het verbruik van auto’s: er is een marge tussen wat je leest in de catalogus van de fabrikant en het echte verbruik dat je achter het stuur haalt… Hoewel ik de PUE zeker niet wil verwaarlozen. We zitten bij NRB op 1,6, wat mij een erg goed resultaat lijkt in vergelijking met de concurrentie. En we kunnen het zelfs bewijzen. Dat is belangrijk. Want ik hoor links en rechts stemmen opgaan die 1,3 en zelfs minder aankondigen. Dat betrouw ik zeker niet. De PUE lijkt een commercieel argument te worden… In ieder geval is de PUE beperkend, hoewel hij bestaansrecht heeft. Hij heeft te maken met de hardware-infrastructuur, maar houdt zich niet bezig met het netwerk en de toepassingen. Terwijl het optimaliseren van toepassingen op zich een niet te verwaarlozen bron van besparingen is!»

Zijn jullie klanten op een algemene manier gevoelig voor de criteria van de Green Grid ? Verwijzen ze naar de Gedragscode van de Europese Commissie? Willen ze deze manier van werken respecteren?

«De Green Grid wekt interesse op, dat is zeker. Maar hoewel er over wordt gepraat, komt hij nog niet naar voren in lastenboeken. Morgen, ongetwijfeld… Het is belangrijk om over indicatoren en goede praktijken te beschikken. We volgen ook de Europese Gedragscode van nabij – een referentie op dit vlak.»

Solutions 13/09/2010

Instance

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen