Een nieuw datacenter met sterke energieprestaties voor het Belgische bedrijf NRB

vrijdag 16 juli 2010

Bij de specialist in computeroutsourcing en co-sourcing rijmt ‘green IT’ definitief met ‘echte besparingen’

Een bedrijf dat zijn IT-systemen laat hosten door een professionele externe dienstverlener die een maximale beschikbaarheid en servicekwaliteit aanbiedt, realiseert aanzienlijke besparingen. Dankzij zijn nieuwe installaties voegt NRB hier een belangrijke daling van de kosten van het energieverbruik aan toe.

Een uitbreiding met een bijzondere focus op het energieverbruik

In september 2007 moest NRB vaststellen dat de beschikbare elektriciteitscapaciteit in zijn twee bestaande datacenters (660 en 439 m² voor ongeveer 750 miljoen jaarlijkse transacties) op het punt stond om zijn limieten te bereiken. "Het gebouw was wat te klein geworden, we hebben het vergroot en gereorganiseerd. Sinds april 2010, de datum van ingebruikname van het nieuwe gebouw, zijn verschillende systemen van onze klanten dus gemigreerd naar deze uitbreiding met 400 m², die 1.000 servers kan bevatten,” aldus Thierry Engels, IT Facilities Manager bij NRB.

Voor dit nieuwe datacenter, dat werd ontworpen in 2008 en gebouwd in 2009, werd niets aan het toeval overgelaten. Uiteraard mocht het budget niet worden overschreden. Niettemin moesten ook de globale energieprestaties en de beschikbaarheid worden gegarandeerd.

De gebruikte technologie moest dus tegelijkertijd beproefd zijn (een beschikbaarheid die 100 % benadert) en goed gedimensioneerd zijn om de onnodige kosten van overdimensionering te vermijden, en garanderen dat het globale rendement van het datacenter (PUE – Power Usage Effectiveness) effectief het niveau haalt dat binnenkort wellicht zal opgelegd worden door de Europese Unie.

Einde maart werden niet minder dan 10 dagen besteed aan het testen van de volledige infrastructuur bij maximale belasting. “We wilden absoluut zeker zijn dat er, eens het in dienst was, geen oververhitting zou kunnen optreden. Daarom hebben we een maximaal verbruik gesimuleerd, met een compleet scala aan incidenten die zouden kunnen optreden, om het energetische rendement van de oplossing na te gaan en om te kunnen bevestigen dat we in staat zijn een ononderbroken dienst te verlenen, onafhankelijk van elk incident dat zich in het datacenter zou kunnen voordoen", legt Thierry Engels uit.

Resultaat: een datacenter dat, naast de veiligheid, beschikbaarheid, servicekwaliteit en rationalisatie van de kosten combineert, onder meer dankzij een beheerst energieverbruik. Volgens Thierry Engels is het moeilijk om een definitieve grootteorde vast te leggen voor de besparingen die door de klanten van het datacenter kunnen worden gerealiseerd. "Het is gemakkelijk om te besparen op de drie posten die samen 80 % van de totale warmteproductie vertegenwoordigen. Het gaat hierbij over de IT-uitrusting, de UPS (elektrische noodvoedingen) het koelsysteem. Alleen al door een IT-uitrusting te virtualiseren, gaat men van 30 % van het totale warmteverbruik tot ...10 %! Globaal gezien is een totale besparing van 10 % voor de klant een minimum. In bepaalde - zeldzame - gevallen kan die zelfs tot 80 % bedragen.”

 

Niets gaat verloren, niets wordt gecreëerd, alles wordt omgevormd …

“… tot warmte! Dat is de realiteit van de datacenters in 2010. We hebben dus niet alleen de energieprestaties van ons nieuwe datacenter geoptimaliseerd op het vlak van het verbruik van de IT-uitrusting, de UPS, het verbruik van ijswater en van de virtualisatie, maar ook die van onze bestaande gebouwen", onderstreept Thierry Engels nog, waarmee hij de uitspraak van Lavoisier parafraseert.

Tot de belangrijkste maatregelen behoren de keuze van energie-efficiënte servers en het uitschakelen van harde schijven die niet worden gebruikt, maar ook de aanpassing van de rotatiesnelheid van de ventilatiesystemen aan de thermische omstandigheden, dankzij omgevingscontrole-units, of die van de processor aan de belasting van de server. Immers, hoe hoger de kloksnelheid van de processor, hoe beter hij presteert … en hoe meer hij verbruikt. Op het niveau van de UPS maken de jongste vorderingen het mogelijk om, afhankelijk van hun belasting, de afname van hun prestaties, , en de toename van hun eigen verbruik te beperken. Ook op het verbruik van ijswater wordt bespaard doordat een luchtwaterkoeler gebruikt wordt, naast een koelgroep, om het door het datacenter opgewarmde water te koelen.
Andere pistes worden van nabij gevolgd door NRB maar worden voorlopig nog niet toegepast Hiertoe behoren de free cooling (injectie van koude lucht, rechtstreeks in het datacenter), het thermische wiel (lucht-luchtwisselaar waarvoor geen ijswater meer nodig is) en de hogetemperatuurdatacenters (die minder koeling nodig hebben).

De virtualisatie, sleutel voor een drastische daling van het energieverbruik

De virtualisatie, die de verhouding energieverbruik/beschikbaar vermogen in evenwicht brengt, zorgt tegelijkertijd voor flexibiliteit, beschikbaarheid en een heel interessante TCO (Total cost of ownership). Ze is één van de stokpaardjes van NRB. “De grote meerderheid van de servers heeft een sterk variërende CPU-belasting, die vaak minder dan 20 % bedraagt", aldus Thierry Engels. "Dit betekent dat ze sterk onder hun capaciteit werken … hoewel hun verbruik constant blijft. In ons datacenter maken we gebruik van een gedeelde productie-eenheid bestaande uit 11 fysieke servers, waardoor 305 servers geconsolideerd kunnen worden. Vóór de virtualisatie verbruiktebijvoorbeeld één van onze klanten 61 kWh per jaar. Dankzij de virtualisatie is hij naar 22 kWh gegaan, wat een besparing van 35.000 euro per jaar inhoudt, alleen al door met dit ene element te spelen!”

Over NRB (Network Research Belgium) – www.nrb.be

NRB behoort vandaag tot de grootste ICT-spelers in België. Het werd midden jaren tachtig opgericht als IT-afdeling ‘between houses’ die diensten aan de eigen aandeelhouders verleende: de Ethias-groep en nutsbedrijven zoals ALG, CILE, Tecteo en meer recent ook Sibelga. Intussen heeft NRB een sterke positie verworven in de financiële sector, de publieke sector en de nutsbedrijven en wint het steeds meer terrein binnen de sociale en gezondheidssector.
NRB biedt alle elementen van een totale ICT oplossing en staat in voor de volledige levenscyclus ervan. NRB draagt niet alleen zorg voor de ICT-infrastructuur van zijn klanten, hetzij ter plaatse of in het eigen datacenter van NRB. NRB ontwerpt, ontwikkelt, beheert en onderhoudt bovendien ook de architectuur en de applicaties (mainframe of open systemen). Dat laatste gaat om toepassingen voor de ondersteuning van core business processen in de nuts-, publieke en financiële sector, hetzij ontwikkeld op maat, hetzij door customisatie van ERP (SAP), ECM (Entreprise Content Management) of BI-toepassingen.

NRB stelt vandaag meer dan 600 mensen tewerk in zijn kantoren in Herstal, Naninne en Brussel. Vorig jaar werd een omzet van 130 miljoen euro gerealiseerd. NRB is bovendien een lokaal bedrijf en wenst dit ook zo te houden. Concreet betekent dit dat 100% van de aandelen in handen zijn van Belgische organisaties. Dit maakt van NRB de perfecte partner voor iedereen die op zoek is naar plaatselijke verankering.

Voor meer informatie

NRB

Daniel Eycken
Marketing Manager
0475 69 34 10 - daniel.eycken@nrb.be

Thierry Engels
Manager QAQC
04 249 72 81 - thierry.engels@nrb.be

Parc Industriel des Hauts Sarts, 2e avenue - 65 - 4040 Herstal
www.nrb.be

RCA pr

Véronique Korosmezey
PR Consultant
011 590 595 - veronique@rca.be

Koningin Astridlaan 38 – 3500 Hasselt
www.rcapress.be
disponibles sur notre Virtual Office : www.rcapress.be

Instance

In us they trust...

Contacteer ons

Luik

t. +32(0)4 249 72 11

Brussel

t. +32(0)2 286 57 11

Stuur een bericht

Partnerships & Certificeringen